De Piratenpartij en GeenStijl hebben heimelijk GPS-trackers geplaatst onder een aantal auto's van het Amsterdamse parkeerbedrijf Cition. Met actie willen ze de 'controleurs controleren', de 'scanners terugscannen'.

Heimelijk getrackt via GPS

Cition auto's scannen ook kentekens. "Met vijf scanauto's tegelijk die elk 1500 nummerborden per uur scannen, wordt in razend tempo geregistreerd waar in Amsterdam onze auto's geparkeerd staan", aldus de partij. Deze data wordt ook gedeeld met de fiscus.

Ze plaatste bij drie Cition auto's stiekem GPS-trackers, en laten zien waar die zoal rondreden en nog steeds rondrijden, want de auto's zijn live te volgen. Zoals GeenStijl het uitdrukt: "Tijd om die fuckers eens een koekje van eigen deeg te geven."

Parkeerwacht als Big Brother

De boodschap: het parkeerbeleid in Amsterdam moet op de schop. "De Piratenpartij wil dat er een einde komt aan de voortdurende verzameling van persoonsgegevens en verhoging van parkeertarieven."

Cition komt voort uit de Dienst Stadstoezicht va de gemeente Amsterdam. De aandelen van Cition zijn voor 100% in handen van de gemeente.

Cition neemt het sportief op: "We vinden het op zich wel een mooie stunt en laten de trackers er de rest van de dag opzitten," aldus de woordvoerder. Daarna gaan ze er wel af, in verband met de "veiligheid van onze medewerkers". Maar ook vanuit bedrijfsoogpunt, want "handhaven is immers het meest effectief als het een beetje onvoorspelbaar blijft."

Wel is het bedrijf het oneens met de argumenten van de Piratenpartij en GeenStijl, daar wordt nog een blogpost aan gewijd.

Update: reactie Cition toegevoegd

Cition Scanauto 2 - Route op 13 maart from Piratenpartij Amsterdam on Vimeo.