Windows Genuine Advantage (WGA) controleert via internet of het geïnstalleerde Windows een gelicenseerde versie betreft. Tot nog toe hanteerde Microsoft twee verschillende modi om niet-geregistreerde Vista-gebruikers te bewegen zich te registreren en/of te betalen.

Kreupel

Beide manieren beperkten allerlei functionaliteiten in Windows, onder meer door Internet Explorer elk uur af te sluiten, de Aero gebruikersinterface uit te schakelen of door het beperken van Update-functies.

Dat verandert onder Vista Service Pack 1, een belangrijke update die Redmond volgende maand zal uitrollen. Een niet-geregistreerde Vista SP1 versie heeft wél volledige functionaliteit, maar dit in ruil voor frequente 'herinneringen' op het scherm. Dat meldt Adrian Kingsley-Hughes op het ZDNet blog.

Pop-ups

Zo laat Vista SP1 bij het aanmelden 15 seconden lang een waarschuwingsvenster zien dat niet is weg te klikken. Ook wordt elk uur wordt het bureaublad zwart, ongeacht de prachtige afbeelding die de gebruiker zelf heeft ingesteld. Daarnaast verschijnen er regelmatig dialoogvensters en tekstballonnetjes vanuit het systeemvak (rechtsonder op de taakbalk).

Onlangs had Microsoft al aangekondigd dat de WGA-software in Vista SP1 zou worden aangepast. Behalve minder functionaliteitbeperkingen integreert het verificatieprogramma ook een verbeterd systeem om WGA-hacks vast te stellen en te torpederen.

Rechtszaken

WGA is een belangrijke manier voor Microsoft om piraterij van haar software tegen te gaan, maar het programma is al jaren omstreden. Verschillende rechtszaken en talloze klachten hebben Redmond ertoe genoopt het anti-piraterijsysteem onder XP ook al meerdere malen aan te passen.