Captcha's, afbeeldingen met vervormde cijfers en letters, moeten door internetgebruikers ontcijferd worden als zij zich aanmelden voor bepaalde diensten. Dat moet geautomatiseerde spam tegengaan.

Kraken

Sinds de recente kraken van Windows Live Mail/Hotmail en GMail zijn veiligheidsexperts echter sceptisch over het blijvend nut van captcha's. Deze zouden hun relevantie als beschermingstechnologie zelfs helemaal hebben verloren, concludeerde onderzoeker Ollman.

Bloem of een leeuw?

Dankzij de nieuwe IMAGINATION-technologie van een groep Amerikaanse wetenschappers zouden captcha's wel weer bescherming kunnen bieden, schrijft Ars Technica. Hierbij wordt de menselijke identiteit van de gebruiker op twee manieren vastgesteld. Ten eerste moet deze klikken het midden van een van de plaatjes, die random zijn geselecteerd uit een database.

Vervolgens krijgt de gebruiker een tweede foto te zien van een onderwerp, bijvoorbeeld een bloem, televisie of een leeuw. Nu moet de afbeelding van de foto worden aangevinkt in een lijst met trefwoorden. Een voorbeeld van de nieuwe technologie staat online.