Dat is duidelijk geworden in de rechtszaak tussen EMI en MP3Tunes, meldt MP3Tunes-oprichter Michael Robertson. Zijn bedrijf heeft afgelopen week nieuw bewijs aangevoerd dat EMI liedjes op Rapidshare en andere omstreden filehostingsites publiceert. Dat is curieus omdat EMI in dezelfde rechtszaak Rapidshare omschrijft als een "veilige haven voor piraterij".

De zaak tussen EMI en MP3Tunes draait om de muziekzoekmachine Sideload.com van MP3Tunes. Daarmee kunnen MP3Tunes-gebruikers muziekbestanden van andere sites toevoegen aan hun eigen online muziekkluis. Volgens EMI's advocaten linkt Sideload.com naar verdachte sites als Rapidshare.

Interne mails

"We hebben interne e-mails opgedoken waaruit blijkt dat EMI zelf liedjes op Rapidshare zet en e-mails stuurt naar anderen met instructies om ze te downloaden via Rapidshare. Maar het is voor ons niet te zien welke Rapidshare-links van EMI zelf afkomstig zijn of niet", aldus Michael Robertson van MP3Tunes tegen Torrentfreak.

Robertson kwam tijdens de rechtszaak ook met een lijst van 1400 EMI-liedjes die op gratis sites beschikbaar waren. EMI heeft volgens hem toegegeven soms gratis liedjes online te zetten in de hoop dat ze zich zo 'viraal' zouden verspreiden.

Filtervonnis

Vorig jaar oordeelde een Duitse rechter dat bestandshoster Rapidshare proactief moet gaan filteren op content. De site is in hoger beroep gegaan.