Dat is althans de indruk van Roel Schouwenberg, senior research engineer bij Kaspersky Lab. "Gewoonlijk zien we niet vaak Nederlandse teksten in spam- en phishing-mails, maar in de laatste tien dagen is er sprake van een flinke stijging", schrijft hij op Viruslist.com.

Vorige week maandag doken de eerste twee Nederlandse berichten op. In het ene mailtje werd gewag gemaakt van 'een stevige explosie in een nederlandse Atoomcentrale in de buurt van Amsterdam'. "De getuigen beweren dat die explosie op 4 november rond 15 uur plaatsvond." Het andere bericht betrof een dating-mailtje van een zekere Polina ("Ik ben naar Nederland komen studeren. Ik zoek een vriend / seks-partner. Hij moet een goede man zijn, serieus, betrouwbaar, slim.").

Beide berichten probeerden de ontvangers te verleiden om een 'codec' te installeren. "In werkelijkheid ging het om een Trojan-Spy.Win32.Zbot-variant", schrijft Schouwenberg. De virusexpert wijst ook op de dubieuze berichten van Helpnumee.com. Tot slot was er nog een Nederlandstalig mailbericht dat als doel had om Windows Live logins buit te maken.

Schouwenberg schrijft dat hij de kwaliteit van het Nederlands in de mails relatief goed vindt. "De Windows Live phishing e-mail was de uitzondering: die was naar verhouding slecht geschreven. Tegelijkertijd zou het natuurlijk ook zo kunnen zijn dat de aanvallers bij wijze van social engineering probeerden om het taalgebruik van tieners na te doen."

Bron: Techworld