Een sterk statement tegen het massaal aftappen en volgen van onschuldige burgers. Tijdens de conferentie in Sälen zijn de officials die gebruik maakten van het onversleutelde WiFi-netwerk 'Open Guest' allemaal afgetapt. Via de onbeveiligde verbinding werden zo bezochte websites, mailservers en metadata over surfactiviteiten verzameld, meldt Ars Technica. Ideetje van de 26-jarige jeugdvoorzitter van de lokale Piratenpartij Gustav Nipe.

Op zich geen nieuwe truc, deze WiFi-honeypot. Maar wel een mooie manier om de juiste doelgroep te laten ervaren hoe het is om onder de nukken van surveillance te verkeren. De actie legde tevens pijnlijk bloot dat sommige overheidsambtenaren gedurende de conferentie niet-werkgerelateerde zoektermen gebruikten zoals 'boswandelingen' of eBay-veilingen bekeken.

'Privacy-inbreuk is enorm'

In een statement noemt Nipe zijn ludieke aftapactie "een demonstratie van de enorme kracht die ligt in het beheersen van het internet". Hij wil hiermee protesteren tegen de massale surveillance door veiligheidsdiensten zoals de Amerikaanse NSA, Britse GCHQ en de Zweedse AIVD-equivalent FRA. "Het verschil is dat zij dit het hele jaar doen en in veel grotere mate met geavanceerdere technologie. Toch is de privacy-inbreuk enorm."

In een verklaring voor de Zweedse media heeft de privacy-activist overigens ook nog een positieve boodschap. Nipe: "Het goede nieuws is dat we tijdens onze verkenning geen voorbereidingen hebben gevonden voor terroristische activiteiten."