De computerkraker zou een botnet hebben opgezet, waarbij inmiddels wereldwijd tussen de 40.000 en 100.000 computers zijn geïnfecteerd. Ook in Nederland vermoedt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie dat zo'n 1100 computerbezitters zijn getroffen.

Verkopen

Het netwerk was bedoeld voor de verkoop aan criminelen. De verdachte zou de broncode om toegang tot het botnet te krijgen voor 25.000 euro aan een 35-jarige Braziliaan hebben verkocht. Ook hij is in Brazilië aangehouden en wacht nu op uitlevering aan de Verenigde Staten.

Dat laatste is het geval, omdat de FBI de zaak in onderzoek heeft en ook de Nederlandse opsporingsinstanties inschakelde. Toch hoeft de Sneeker niet voor uitlevering te vrezen, want volgens Wim de Bruin van het Landelijk Parket zal hij in Nederland onder andere worden vervolgd voor computervredebreuk.

Broers

Tijdens het onderzoek kwam ook de 16-jarige broer bij de recherche in beeld. Welke rol hij precies heeft gespeeld is niet duidelijk, maar het Openbaar Ministerie ziet hem op dit moment als verdachte. Omdat niet helemaal duidelijk is wàt hij gedaan is, heeft de politie hem weer vrijgelaten.

Zijn broer, die als hoofdverdachte gezien wordt, is minder fortuinlijk en wordt vanmiddag voorgeleid. De officier van justitie zal dan vragen om zijn voorarrest met minimaal 14 dagen te verlengen.

Het Team High Tech Crime van de Nationale Recherche heeft de Sneeker afgelopen dinsdag al aangehouden, maar vandaag pas naar buiten gebracht.

De politie krijgt hulp van provider Leaseweb bij het ontmantelen van het netwerk. Zij reageerden niet op een verzoek om commentaar.