De 4 Nederlanders zijn gearresteerd bij een internationale actie tegen het Anonymous collectief opgezet door de FBI. In de VS zijn 16 hackers aangehouden en in Groot-Britannië werd één arrestatie verricht.

Pepper.nl en Nimbuzz

Het High Tech Crime-team zegt tegen RTL Nieuws dat de Nederlanders ervan verdacht worden van het hacken van een aantal websites en het publiceren van persoonlijke gegevens.

Het Openbaar Ministerie (OM) bericht dat het gaat om een een 35-jarige man uit Roosendaal, een 25-jarige man uit Rotterdam, een 18-jarige man uit Breda en een 17-jarige jongen uit Doetinchem. "Zij zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor het hacken van verschillende websites, waaronder de datingsite pepper.nl, het internet telefoon- en chatbedrijf bedrijf Nimbuzz en de website bronkerk.nl."

Onder schuilnaam in chatkanaal

De aangehouden hackers gebruikten de handles Ziaolin, Calimero, DutchD3V1L en Time. Ze hadden volgens het OM het doel om vertrouwelijke gegevens van overheidsdiensten en bedrijven te stelen en openbaar te maken. De hackers zijn lid van hackersgroep AntiSec NL, die volgens het OM vermoedelijk voortgekomen is uit het internationale collectief van Anonymous.

"Het Team High Tech Crime kwam de verdachten op het spoor door zelf met een schuilnaam het chatkanaal van de hackers binnen te gaan. In korte tijd konden de verdachten worden geïdentificeerd. Zij zijn daarop onmiddellijk aangehouden. In het onderzoek werkten de rechercheurs samen met het internetsecurity bedrijf Fox-IT", stelt het Openbaar Ministerie.

De woningen van de verdachten dinsdagavond doorzocht. Er werd beslag gelegd op een vijftien computers, externe harde schijven en andere gegevensdragers.

Pepper.nl en Nimbuzz

Begin juli werd de database van pepper.nl gekraakt. De groep plaatste een lijst van accounts op internet met daarin de gebruikersnamen, e-mailadressen en gecodeerde wachtwoorden van alle gebruikers. In totaal ging het om ruim 53.500 personen. Bij de Nederlandse chatdienst Nimbuzz werd de broncode ontvreemd.

In de VS gaat het om 14 Anonymous-leden die DDoS-aanvallen hebben opgezet om de site van PayPal plat te leggen nadat de betaaldienst weigerde donaties over te maken aan Wikileaks, meldt de FBI. De hackers worden verdacht van verschillende soorten samenzwering en het bewust beschadigen van computerapparatuur.

AT&T-hack

Eén Amerikaanse hacker werd gearresteerd voor een inbraak op de systemen Tampa InfraGard, een bedrijf dat kritieke infrastructuur in de VS moet beschermen. Een andere hacker werd aangehouden voor het inbreken op servers van telecomprovider AT&T.

Update 10.34 uur: Toegevoegd dat het onbevestigd is dat het daadwerkelijk om pepper.nl hackers gaat.

Update 10.53 uur Commentaar OM toegevoegd.