De arrestatie werd zaterdag aan het eind van de middag verricht in het Groningse Hoogezand-Sappemeer. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is de jongen "vermoedelijk medeverantwoordelijk voor de gerichte cyberaanval" op de website van het Openbaar Ministerie. De Groninger werd in zijn kraag gevat door het Team High Tech Crime.

"Vanachter zijn computer bestookte de man met behulp van hackerssoftware de website van het OM met zoveel digitaal verkeer, dat deze vrijdagmorgen een paar uur moeilijk bereikbaar en korte tijd helemaal onbereikbaar was voor het publiek", bericht het OM. "Uit het onderzoek door de Nationale Recherche is gebleken dat de man, die actief is onder de internet-nickname Awinee, ook andere computergebruikers aanzette om deel te nemen aan de aanval."

Er is beslag gelegd op de computer van de jongen en op een replica van een Italiaans pistool. De politie vermoedt dat hij ook betrokken was bij een aanval op de site Moneybookers afgelopen vrijdag.

Makkelijk opgespoord

De jongen kon makkelijk worden opgespoord doordat de software die hij gebruikte bij het uitvoeren van een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval op de site ook zijn ip-adres meestuurde. "De aanvalssoftware die door sympathisanten van WikiLeaks wordt gebruikt stuurt overigens altijd het IP-adres van de afzenders mee. Meedoen aan dergelijke DDoS-aanvallen is strafbaar. Er staat een maximum gevangenisstraf op van zes jaar", waarschuwt de politie.

Anonymous niet anoniem

Uit gisteren gepubliceerd onderzoek van de universiteit Twente bleek al dat de LOIC-client, gebruikt voor de recente DDoS-aanvallen, het IP-adres van de vurende computer naar de server van de aangevallen site stuurt.

Dat maakt dat heel veel 'hacktivisten' van de groep Anonymous ironisch genoeg allesbehalve anoniem zijn. Justitie hoeft slechts een blik te werpen in de logfiles en vervolgens de NAW-gegevens uit de CIOT-databank te trekken.

Het OM heeft wel aangegeven niet achter iedereen aan te gaan die de DDoS-tool heeft gebruikt. Het High Tech Crime Team heeft vooral degenen op de het oog die een organiserende rol spelen bij de aanvallen.

Tweede arrestatie

Dit is de tweede DDoS'er die op korte termijn in Nederland is gearresteerd. Afgelopen week hield de politie een 16-jarige jongen aan die sites van Mastercard en Visa aanviel. Dit deed hij omdat de betalingsverwerkers de banden met klokkenluiderssite Wikileaks hebben doorgesneden. Ook Moneybookers weigert nog betalingen aan Wikileaks te verwerken. De DDoS-actie tegen het OM werd opgezet als een reactie op de arrestatie en het nog twee weken in hechtenis houden van de 16-jarige "Jeroenz0r".

UPDATE ZONDAG 20.25: De 19-jarige verdachte is inmiddels weer op vrije voeten, zo meldt het OM. De man heeft bekend niet alleen de sites van het OM en Moneybookers te hebben aangevallen, maar ook die van Mastercard en Visa.