Politie kan verdachten met een iPhone 5S eenvoudig en legaal dwingen om hun toestel te unlocken als zij gebruik maken van de vingerscanfunctie Touch ID. Het omstreden wetsvoorstel van minister Opstelten om verdachten te verplichten hun wachtwoord af te staan, het zogenaamde decryptiebevel, is helemaal niet nodig bij Apple’s nieuwste smartphone.

Fel debat over decryptieplicht

Het nog steeds geldige nemo tenetur-beginsel dat “niemand is gehouden tegen zichzelf bewijs te leveren“ gaat namelijk alleen op voor iets wat je weet (zoals een wachtwoord) maar waarschijnlijk niet voor iets wat je bent (een persoonlijke eigenschap zoals een vingerafdruk). Dat constateert juriste Marcia Hofmann in Wired.

In Nederland valt dit recht om geen bewijs te leveren tegen jezelf onder het zwijgrecht, in de VS is het vastgelegd in het vijfde amendement van de Grondwet. Net als in Nederland woedt in VS nog een debat waar de grenzen van dit recht liggen, en of de politie toch ook een wachtwoord of ontgrendelpatroon mag opvragen bij een verdachte. In Amerika hebben verschillende rechters zich er tegenstrijdig over uitgelaten, in Nederland ligt er nu het controversiële wetsvoorstel met de decryptieplicht. Die plicht bestaat in Engeland bijvoorbeeld al wel.

Wel wachtwoord bij reboot

Overigens lijkt de angst voor het vergaren van vingerafdrukken via de iPhone 5S door de NSA op basis de van beschikbare informatie ongegrond. De scangegevens worden nooit in de cloud opgeslagen en verlaten de telefoon niet, bezweert Apple. Sterker nog, alleen de specifieke herkenningspunten worden opgeslagen, en dan nog in stukjes gehakt en versleuteld. Het gaat dus niet om de opslag van de gehele vingerafdruk.

Ook heeft een verdachte met een iPhone 5S nog de mogelijkheid om alsnog het nemo tenetur-beginsel ‘in te schakelen’, door het toestel te rebooten. Bij het opstarten is namelijk wel eerst een ‘traditioneel’ wachtwoord vereist om in te loggen, weet de Wall Street Journal. Ook als de eigenaar de telefoon 48 uur niet heeft gebruikt, is het wachtwoord nodig.