Het College Bescherming Persoonsgegevens vindt dat de opslag van kentekens van “allerlei onschuldige mensen” in strijd is met de wet. Dat zegt CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm in NRC Next vanmorgen. Al drie jaar geleden greep het CBP in toen bleek dat twee politiekorpsen illegaal gescande kentekens bewaarden.

Naar nu blijkt is er een afspraak tussen de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie (het voormalige KLPD) en de Belastingdienst. De via ANPR (Automatic Number Plate Recognition) gescande kentekens via camera’s langs de snelwegen zouden door de politie wel direct worden verwijderd indien de automobilist niet gesignaleerd staat, maar diezelfde data wordt op een andere plek wel bewaard en wekelijks gedeeld met de Belastingdienst.

Leaserijders worden masaal gevolgd

Dat zou vooral gevolgen kunnen hebben voor leaserijders, die door het volgen door camera’s gecontroleerd kunnen worden door de Belastingdienst op hun kilometeradministratie. Eerder werd al bekend dat enkele grote gemeenten informatie met de Belastingdienst deelden over het via het kenteken geregistreerd parkeren in steden.

Enkele weken geleden werd bekend dat de Belastingdienst de controle op kentekens via camerabeelden flink had opgevoerd, Het NRC had met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) gegevens opgevraagd hierover. Daaruit bleek dat in december nog 21 controles werden gehouden, maar een maand later al 92. Die controles worden uitgevoerd met een rijdende camera, een zo geheten ANPR-auto. Daarvan rijden er vier.

Opstelten wil opslag verruimen

Eerder dit voorjaar werd bekend dat minister Opstelten van Justitie het opslaan van alle kentekens van Nederlanders wil verruimen en voor langere tijd wil bewaren in een database. Daardoor zou het mogelijk zijn mogelijke verdachten van misdrijven en zelfs mogelijke getuigen daarvan langer nadien nog op te kunnen sporen. Tijdens een debat daarover noemde het CDA de discussie over mogelijke schending van de privacy “theoretisch”.