Het op afstand blokkeren van een mobiel is een welkome functie in geval van verlies of diefstal. Vandaar dat Californië deze functie bij alle smartphones gaat verplichten, vanaf 1 juli 2015. Ook in Nederland ligt een wetsvoorstel voor.

Maar zo'n killswitch kan ook onvoorziene nadelen hebben, zoals misbruik door politie en hackers. Daarvoor waarschuwt digitale burgerrechtenbeweging EFF, meldt Wired.

Function creep

Dit misbruik gebeurt ongetwijfeld al, en zal in het geval dat praktisch elke mobiel een killswitch krijgt een hoge vlucht nemen. Elke nieuwe technische mogelijkheid wordt immers door zowel opsporingsautoriteiten als criminele hackers 'ontdekt', meestal de laatstgenoemden eerst.

Mobiele fabrikanten lobbyden eerst tegen de omstreden wet, maar hebben inmiddels hun verzet opgegeven. Na Californië zullen veel andere staten en landen volgen. In het wetsvoorstel zit wel een opt-out voor consumenten, maar de 'kracht van default' leert dat slechts een handjevol gebruikers de killswitch zullen uitschakelen.

Achtergrond: 10 vragen over de smartphone killswitch
De auto is hét nieuwe connected device