De nieuwe usb-stick voorkomt dat anderen dan de eigenaar bij de opgeslagen informatie kunnen, zegt Cees de Gier, hoofd afdeling veiligheid en integriteit van de automatiseringsorganisatie van politie en justitie zaterdag in het Nederlands Dagblad. "Als de stick in de computer zit, moet je je vinger op de sensor leggen. Het lampje springt pas op groen bij herkenning van de eigenaar."

Politie en justitie willen hiermee voorkomen dat er nog vaker vertrouwelijke gegevens uitlekken doordat slordige agenten usb-apparaten verliezen, schrijft de krant.

Enkele politiekorpsen hebben het apparaatje al op proef. De Inlichtingendienst AIVD moet nog bekijken of het geschikt is om vertrouwelijke informatie op te slaan. Een woordvoerder van Defensie noemt gebruik van vingerafdrukkingherkenning 'een optie', maar waarschijnlijk kiest het leger voor sticks die alleen toegankelijk zijn met ingewikkelde, versleutelde codes.

Volgens De Gier hebben proeven uitgewezen dat deze beveiliging heel betrouwbaar is.

"Al haal je de 100 procent nooit. Er zullen hackers zijn die gaan proberen om vingerafdrukken te simuleren", zegt hij.

Het risico op het verliezen van documenten is met de technische vooruitgang wel groter geworden, volgens De Gier. "Je kopieert nu binnen vijf seconden een compleet dossier dat je zo in een jaszak meeneemt. Vroeger waren dat dikke pakken papier die je niet zomaar kwijtraakte."

Naast politie en justitie zijn ook de veiligheidsdiensten AIVD en MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) diverse keren in verlegenheid gebracht omdat er vertrouwelijke documenten bleken te zijn uitgelekt.