Actualiteitenprogramma NOVA demonstreerde gisteravond dat het met een laptop en een insteekkaartje een fluitje van een cent is om half telefonerend Nederland af te luisteren. Het betreft een PCMCIA-kaart met DECT-functionaliteit, ook wel COM ON AIR geheten, die her en der verkrijgbaar is, onder meer op eBay, vanaf zo'n 20 euro.

Instructieboek

Dat DECT-telefoons afluisterbaar zijn is niet nieuw. Eind vorig jaar publiceerden Duitse security-experts nog een uitgebreide hackersgids voor DECT (pdf). Des te opmerkelijker is het dat overheidsorganisaties hier nog geen maatregelen tegen hebben genomen. Zo bleek een meldkamer van de politie en zelfs een telefoon van een minister eenvoudig af te luisteren.

De Raad van Hoofdcommissarissen heeft in een reactie aan NOVA laten weten het gebruik van DECT te zullen inventariseren en uitfaseren. Ook het kabinet belooft maatregelen, zodat ministers en overheidsdiensten beter beveiligd gaan bellen.

Helft onveilig

Volgens Roland Prins van securitybedrijf Fox-IT zijn ongeveer de helft van alle de DECT-telefoons in omloop op deze manier af te luisteren. Welke merken of typen onveilig zijn, daar is geen peil op te trekken. Soms zijn goedkope telefoons van een merk niet afluisterbaar en dure wel, bijvoorbeeld.