“De Unit Landelijke Interceptie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) beschikt over software die geïnstalleerd kan worden op de computer van een verdachte en waarmee ten behoeve van opsporingsdiensten toegang kan worden verkregen tot die computer en of gegevens daarvan kunnen worden overgenomen." Dat schrijft minister Opstelten in antwoord op Kamervragen van D66, SP en GroenLinks.

Brakke Bundestrojaner

Onlangs werd bekend dat verschillende Duitse opsporingsdiensten gebruik maken van de zoegenaamde Duitse 'Bundestrojaner' R2D2 of 0Zapftis om pc's van verdachten te hacken. De code van de software bleek echter slordig en vol securitygaten, onthulde hackersclub CCC.

In Den Haag ontstond politieke ophef toen bekend werd dat de omstreden Bundestrojaner ook door de Nederlandse opsporingsdiensten zou worden gebruikt.

Inzet "zeer beperkt"

Behalve de formele bevestiging door de minister van de inzet van spyware door het KLPD, bevat de Kamerbrief weinig nieuws. Of de politie inderdaad de Duitse spyware afneemt wil de minister niet kwijt, dit zou een “onaanvaardbaar risico" vormen voor de inzet van ervan. Vandaar dat de “verwervingstrajecten van deze middelen onder geheimhoudingsverklaring hebben plaatsgevonden."

Hoe vaak de software precies wordt ingezet blijft eveneens onder de pet, maar het zou gaan om een “zeer beperkt aantal gevallen", schrijft de bewindsman.

Kamer steunde politie-spyware

Dat politie en justitie spyware gebruiken is al enkele jaren bekend. In 2008 kon deze praktijk rekenen op brede steun van de Tweede Kamer. Het is een soort digitale inkijkoperatie, vond de meerderheid van de Kamer.

Het Openbaar Ministerie verklaarde onlangs tegenover Webwereld dat spyware alleen wordt ingezet bij verdachten van zware criminaliteit. Voor de inzet is altijd de toestemming van de Officier van Justitie en de rechter-commissaris nodig. Minister Opstelten bevestigt in zijn antwoorden deze “procedurele waarborgen".

Opstelten bevestigt Politie-spyware