Volgens de exploitant van de OV-chipkaart, Translink Systems (TLS), worden de data doorgegeven om bijvoorbeeld vermiste personen op te sporen. De reisgegevens van OV-chipkaarthouders worden in principe los bewaard van NAW-gegevens, maar kunnen op verzoek van politie en justitie als gekoppeld pakketje geleverd worden. Reisgegevens worden een jaar lang bewaard.

Ook kijkt de recherche met regelmaat in de databank van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV). In die computer staan de kentekengegevens van automobilisten die in verschillende dorpen en steden parkeren. Hoewel de gegevens in deze database ‘slechts’ 13 weken bewaard worden, klopt justitie ook bij het SHPV met regelmaat op de deur, bijvoorbeeld om onderzoek te doen naar misbruik van pinpassen.

Eerdere rel rond SHPV

Afgelopen zomer werd bekend dat ook de Belastingdienst via het SHPV kentekengegevens mag opvragen. Destijds was er heisa omdat de SHPV geleverde gegevens eerder had moeten vernietigen, maar dat niet gedaan had. Daardoor kreeg de Belastingdienst data in handen die eigenlijk niet meer zouden moeten bestaan.