Het korps Haaglanden lanceerde maandag de site Onzewijkveilig.nu waarop actuele informatie staat over misdrijven die in Wassenaar en de Haagse wijk Loosduinen worden gepleegd. De gegevens over de delicten worden getoond op een interactieve Google Maps-kaart.

Het is mogelijk te filteren op het soort misdrijf. Aan de kleur van de punaises op Google Maps is te zien of een misdrijf in behandeling is of reeds is opgelost. Om de privacy van slachtoffers te beschermen wordt de locatie volgens Haaglanden alleen op postcodeniveau getoond.

Tips

De gegevens worden elke nacht ververst en blijven zes weken lang staan. Op de site kunnen wijkbewoners ook reacties per misdrijf achterlaten. Daarvoor moeten ze eerst een eigen account aanmaken. De politie hoopt hiermee meer tips van burgers binnen te krijgen.

Onzewijkveilig.nu is volgens Haaglanden de eerste in zijn soort in Nederland. Het gaat om een proefproject van zes maanden. Als de site een succes blijkt, wordt het project verlengd en worden alle wijken in de regio Haaglanden toegevoegd.

Privacy

De Amsterdamse korpschef Welten opperde onlangs het plan om foto's van 1700 veroordeelden die nog hun gevangenisstraf moeten ondergaan maar onvindbaar zijn op internet te plaatsen. Tegen dat voorstel maakte een groep advocaten van onder meer Houthoff Buruma en Spong Advocaten bezwaar.

Vorige week nog stelde het College Bescherming Persoonsgegevens dat de regionale politiekorpsen onvoldoende doen aan het beschermen van gevoelige informatie.