De centrale database met alle medische persoonlijke data van alle Britten wordt toegankelijk voor de politie en overheidsinstellingen. In de software is een achterdeurtje gebouwd om agenten onbelemmerd te laten struinen in de medische privégegevens van burgers.

Dat schrijft The Guardian op basis van vragen en antwoorden in het Britse parlement. Ook in Nederland wordt al jarenlang gesproken over een centrale medische database, het EPD, dat alle medische gegevens van burgers beschikbaar moet maken voor zorginstellingen en artsen over heel Nederland. In de discussie over die uitwisseling van medische gegevens is het gevaar voor privacy steeds weggewoven door bewindslieden en zorgverzekeraars.

Achteloze function creep

De vrijwel achteloze en automatische funtion creep van overheidsdiensten en opsporingsinstanties om zich toegang te verschaffen tot centraal opgeslagen gegevens van burgers komt nu duidelijk aan het licht in Groot-Brittannie. Zonder gerechtelijk bevel zou de politie via een backdoor kunnen struinen in medische data van burgers. Daarmee wordt het medisch ambtsgeheim van artsen en de vertrouwelijke relatie tussen arts en patiënt omzeild.

Zelfs als burgers van tevoren hebben aangegeven dat hun medische gegevens niet mogen worden gedeeld, blijken agenten daar moeiteloos bij te kunnen. Dan is overigens wel nodig dat de politie al specifieke gegevens van een persoon heeft, zoals volledige naam en leeftijd.

Artsen in Nederland onder druk gezet

In Nederland is vanwege de grote weerstand afgezien van het Elektronisch Patientendossier (EPD), maar is er wel gekozen voor de achterliggende infrastructuur, het Landelijke Schakelpunt (LSP). Dat LSP moet de uitwisseling van medische gegevens door artsen mogelijk maken. Veel artsen staan weifelend tegen deze uitwisseling, maar worden onder zware druk gezet door onder meer zorgverzekeraars.