Rechercheurs die een telefoon binnen 48 tot 72 uur na het overlijden van een verdachte wilden ontgrendelen, kwamen erachter dat het lichaam niet meer in het mortuarium van de politie lag, maar inmiddels in een uitvaartcentrum. Twee rechercheurs hielden de vingers van de overledene tegen de vingerafdruksensor, maar konden de telefoon niet ontgrendelen.

De wetgeving die burgers beschermt tegen onrechtmatige doorzoekingen, wordt aan de lopende band uitgetest in de VS als het gaat om vingerafdruksensoren. Vorig jaar speelde bijvoorbeeld deze zaak in Chicago, waarin de autoriteiten de vingerafdrukken van alle bewoners van twee panden scande om een specifiek Apple-apparaat te kunnen ontgrendelen.

Maar het vierde amendement - die Amerikanen beschermt tegen onrechtmatige doorzoekingen - vervalt volgens juristen bij het overlijden van een burger. Dat maakt de het scannen van de vingerafdruk waarschijnlijk legaal, hoewel een beetje luguber. De nabestaanden van de overledene zijn dan ook niet te spreken over de actie.