De politie heeft na enkele maanden rechercheonderzoek genoeg informatie verzameld over twee Amsterdamse verdachten in een grootschalige phishingzaak. De twee mannen, 18 en 45 jaar, zijn vanmorgen aangehouden in de hoofdstad en worden gehoord. Er is daarnaast huiszoeking gedaan in vier verschillende panden.

De twee hebben volgens de politie met behulp van traditionele phishingmails een groot aantal particulieren opgelicht. Met behulp van de daarbij bemachtigde persoonsgegevens konden ze op rekening van de slachtoffers dure spullen zoals smartphones en laptops kopen bij online warenhuizen. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 100.000 euro.

Provincie Utrecht vooral getroffen

De twee verdachten stuurden een spervuur aan phishingmails af op willekeurige mensen. Daar blijkt achteraf behoorlijk vaak ingetrapt te zijn. De meeste aangiftes van slachtoffers kwamen binnen uit de provincie Utrecht.

“Via de e-mail zijn zoveel mogelijk phishingmails verzonden. Daarin probeerden zij met een smoes persoonsgegevens te achterhalen. Er is door 15 particulieren en ook 4 grote warenhuizen aangifte gedaan”, laat woordvoerder Thomas Aling van de politie Midden-Nederland weten.

Het onderzoek naar de phishingzaak gaat verder. De recherche onderzoekt daarbij onder meer naar de handelswijze van doorverkoop van de op valse naam gekochte spullen. De politie sluit nog meer aanhoudingen niet uit. Aling: “De daders vinden is één ding, wie er nog meer bij betrokken zijn een tweede. Vandaar dat het onderzoek enkele maanden heeft geduurd voor er aanhoudingen zijn verricht. We willen onderzoeken wat er met de spullen is gebeurd.”