De spoorwegpolitie zit ov-chiphackers op de hielen. Op dit moment lopen er 10 onderzoeken tegen fraudeurs, en daar moeten er "nog tientallen bij komen". Toch is het vaak nog vrij lastig de identiteit van een ov-chiphacker te achterhalen. "Kijk, als er gefraudeerd wordt met een persoonlijke ov-chipkaart , dan weten wij dus wie daar achter zit en dan doen we sowieso aangifte", legt een woordvoerster van TLS uit, die de berichtgeving van het AD over de zaak bevestigt. Bij gehackte anonieme kaarten is het veel lastiger om iemands identiteit te achterhalen.

Anonieme kaarten moeilijk te pakken

"Als iemand hem net nieuw heeft gekocht, daar saldo opzet en dan één keer reist, dus één keer fraudeert en vervolgens blokkeren we hem, dan komen we er niet echt achter wie het is. Diegene moet dan weer een nieuwe kaart kopen en moet dan weer hetzelfde riedeltje doen. En dan heeft het weinig zin om aangifte te doen."

Als het gaat om een anonieme kaart waar al veel langer mee gereisd is, is het makkelijker om de bijbehorende fraudeur op te sporen. Dan is het mogelijk voor de KLPD om mogelijke andere transacties naast de aanschaftransactie kunnen leggen om zo via banken de identiteit van de ov-chiphacker te achterhalen. "Maar als er maar één keer mee gereisd is, dan heeft dat niet echt zin." Gehackte kaarten die worden opgemerkt, worden allemaal op de blokkeringslijst gezet. Probeert iemand dan weer in te checken met die kaart dan wordt die automatisch geblokkeerd.

Bijna 7000 kaarten per jaar

TLS vindt gemiddeld een twintigtal illegale kaarten per dag. "Het schommelt een beetje" , aldus de woordvoerster. "Het is nu heel stabiel. Net nadat de fraude zoveel aandacht kreeg zag je wel dat het wat hoger was." Begin dit jaar lag het aantal gevonden en geblokkeerde illegale chipkaarten nog rond de 50 per dag. Dat was volgens TLS een gevolg van de vele media-aandacht voor het onderwerp.

In verhouding tot het aantal fraudegevallen wordt er op dit moment een fractie van de fraudeurs mogelijk bestraft. Per week draait het al snel om 140 gevallen en per maand loopt dit getal op naar 560 fraudegevallen. Op jaarbasis zou dit (uitgegaan van 20 kaarten per dag) neerkomen op 6720 geblokkeerde kaarten.

Boete betalen

Een woordvoerder van de KLPD, die sinds kort in plaats van het OM achter de fraudeurs aangaat, zegt tegen Webwereld dat er op dit moment alleen aangiftes binnenkomen tegen mensen die gefraudeerd hebben met een persoonlijke ov-chipkaart. "Die anonieme daar kunnen we onderzoek naar doen, maar dan moeten we met camerabeelden gaan werken. We gaan eerst voor de snelle klap", aldus de zegsman. "En wij kunnen pas onderzoek doen als er aangifte is gedaan. En daarin maakt TLS dus een selectie."

Wordt een ov/chipkaarthacker aangegeven door TLS dan wordt de verdachte door de politie "uitgenodigd om op een bepaald tijdstip en een bepaalde datum te verschijnen". Vervolgens wordt de verdachte verhoord en er wordt door de politie overlegd met het Openbaar Ministerie (OM) over een eventuele dagvaarding en de hoogte van de boete. De verdachte mag dan weer na huis en moet de boete betalen. Doet hij dat niet dan wordt hij aangehouden en moet hij voorkomen.