Hoe vaak heeft de overheid niet gewaarschuwd voor het argeloos delen van je al dan niet naakte selfies over de socials? Je komt er eenmaal het web opgeslingerd niet makkelijk meer vanaf. Tot in lengte van dagen kunnen onder meer potentiële werkgevers je in allerlei NSFW-posities aantreffen, hetgeen natuurlijk niet helpt.

Maar de politie zelf blijkt het ook niet zo nauw te nemen. Vlak voor dit weekeinde plaatste de politie in Noord-Holland Noord een foto van een knaap bij een pinautomaat in Hoorn. De tiener op de foto zou in mei mogelijk een oudere dame van haar portemonnee hebben beroofd. Maar dat bleek al snel onjuist, meldt het Noordhollands Dagblad.

Foto snel van de eigen website gehaald

Nadat de politie doorhad dat het hier om de verkeerde persoon ging, werd de foto van de eigen website gehaald. Inmiddels is de jongen als crimineel wel al diverse malen gedeeld op Facebook, waardoor het bericht tot in lengte van dagen te vinden is.

Het is een van de uitwassen van de digitale schandpaal waarvoor al jarenlang wordt gewaarschuwd. Door de glijdende schaal in het publiceren van foto's van burgers die al dan niet te maken hebben met een delict, eindigden twee jaar geleden zelfs mogelijke getuigen en willekeurige passanten van een misdrijf met foto en al op het internet.

Politie neemt bewust het risico

Opvallend in deze context zijn de bepalingen in de Aanwijzing Opsporingsberichtgeving: "Digitalisering van opsporingsberichtgeving maakt kopiëren, bewerken en rondsturen van berichten voor iedereen mogelijk. Informatiestromen zijn moeilijk te beheersen."

Vandaar dat dergelijke opsporingsberichten alleen zouden moeten worden verspreid bij "ernstige strafbare feiten of ten aanzien van personen die met hun gedrag een ernstig gevaar voor de samenleving vormen." En ook: "Net als bij de inzet van andere opsporingsmiddelen gelden de vereisten van proportionaliteit en subsidiariteit."

De vraag is nu of het schenden en het bewuste risico nemen van het in diskrediet brengen van een tiener opweegt tegen de klaarblijkelijke opsporingsurgentie. De politie zegt een onderzoek naar de fout in te stellen.