De politie is een "illegaal Bitcoinproductiebedrijf" op het spoor gekomen nadat bleek dat er in Goirle stroom werd afgetapt in een bedrijfsloods. Er zijn onder meer 21 computers in beslag genomen die werden gebruikt voor "de illegale productie van Bitcoins", meldt de politie. WTF?

Bitcoins minen toch niet illegaal

Bij nader inzien wordt de soep echter niet zo heet gegeten, het persbericht klopt niet, zo laat de woordvoerster van het Openbaar Ministerie aan Webwereld weten. Het klopt dat de computers in beslag zijn genomen, maar de officier van Justitie heeft geen enkele aanwijzing dat er iets strafbaars is aan het minen van bitcoins zelf.

"Excuses hiervoor, dit voor ons een hele nieuwe wereld, de woordvoering van de politie en ikzelf begrijpen hier niks van", aldus de zegsvrouw van het OM. Helaas was de Officier, die er wel alles van weet, niet bereikbaar.

Verdiensten wél illegaal

Er zal wel digitaal onderzoek worden verricht op de computers om te achterhalen wat de verdachte met de gegenereerde bitcoin heeft uitgespookt, zoals witwassen, aldus de woordvoerster van het OM. "Met gestolen middelen (in dit geval elektriciteit) valt veel geld te verdienen. Dat zijn criminele winsten en die willen we terugvorderen."

UPDATE: inmiddels heeft de politie het persbericht aangepast, en de suggestie dat het minen van bitcoins illegaal is verwijderd. Het gaat tot nog toe dus om twee verdenkingen: diefstal van stroom en witwassen.