De Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers weet bestellers van illegaal vuurwerk bij buitenlandse websites op te sporen en achterhaalt niet alleen de volledige naam van die besteller, maar ook wat ze precies bestellen.

Over de opsporingsmethode doet de Taskforce ondanks herhaald aandringen van Webwereld geen mededelingen. “Wij leggen pas achteraf verantwoording af”, zegt woordvoerder Cees Meijer van VeiligheidNL, de coördinator van de actie.

Videoboodschap per mail van de politie

De opgespoorde bestellers van illegaal vuurwerk krijgen per mail een videoboodschap waarin ze, met gebruikmaking van de initialen van de betreffende persoon, een waarschuwing krijgen. Ook wordt precies aangegeven wat ze illegaal wilden kopen. De video’s worden tevens op het YouTube-kanaal van de Taskforce gezet. Daar staat nu al een aardige hoeveelheid video’s. De actie is net vanmorgen begonnen.

De terughoudendheid van de Taskforce over de gebruikte methode om de bestellers te identificeren laat ruimte voor speculatie. Omdat zowel de naam, als de bestelling en het e-mailadres van de besteller bij de Taskforce bekend is, rijst het vermoeden dat de gegevens rechtstreeks uit het bestelformulier worden gevist. Dat zou tevens kunnen betekenen dat er een fake-webwinkel is opgezet.

'Alles juridisch afgedicht'

Volgens Meijer is “alles juridisch afgedicht” met de partners in de Taskforce. Dat is naast VeiligheidNL de politie, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Inlichtingen- en Opsporingsdienst VROM-IOD en Meld Misdaad Anoniem.

Meijer zegt verder dat “na de actie” in het openbaar verantwoording zal worden afgelegd over de gebruikte methode en de resultaten ervan. Dat zou dan logischerwijs na de jaarwisseling zijn, “maar de actie stopt pas als we het genoeg vinden”, zegt Meijer.