De Nationale Politie is al enige tijd bezig met de voorbereidingen op het publiceren van zogeheten crimemaps, interactieve kaarten waarop per postcodegebied veel voorkomende misdrijven zijn te zien. “De verwachting is dat de crimemaps in oktober ‘live’ gaan. We zijn nog bezig met de laatste voorbereidingen. Tegen die tijd maken we ook bekend hoe het er precies uit ziet en wat je er als burger mee kunt en aan hebt”, meldt woordvoerder Petra Klap van de Nationale Politie op vragen van Webwereld.

Inbraken in je buurt te zien

De crimemaps zijn heatmaps waarop bijvoorbeeld het aantal inbraken in een gebied is te zien. Dergelijke kaarten worden bij politiekorpsen in het buitenland al mondjesmaat gebruikt. De Nederlandse politie noemt de crimemaps ‘Misdaad in kaart’.

“Woninginbraken uit het politiesysteem BVI worden gefilterd en op 4 postcodecijfers niveau geplot op Google maps. Je typt woonplaats of je postcode in en je ziet waar in jouw buurt is ingebroken”, schrijft Ruud Paulusse, projectmanager politie.nl bij de Nationale Politie in een discussiegroep op LinkedIn.

'Wat heb je er aan als bewoner?'

In die discussiegroep vraagt Jasper van der Kemp, assistent-professor Criminologie aan de VU Amsterdam, zich af wat de politie eigenlijk wil met die crimemaps. “Waarom zou je die laten zien?” Hij zegt dat de informatie over waar en hoe vaak er wordt ingebroken nauwelijks “interessante informatie” oplevert “voor mij als bewoner”.

“Waarom niet op straatniveau zoals die Engelse crime maps?” Maar Paulusse zegt als antwoord daarop dat dat volgens de wet niet mag. “Ik had het graag op de volledige postcode (alle 6 posities) ingeregeld, maar dat mag niet... De wet zegt dat een stip (inbraak) op de Google Map niet herleidbaar mag zijn naar een huisadres.”