York is directeur bij het Amerikaanse Electronic Frontier Foundation (EFF), een burgerorganisatie die vecht voor digitale burgerrechten. Zij is panellid op het GCCS en verblijft in het Novotel in Den Haag. "Blijkbaar zijn er belangrijke gasten in het hotel, en ik ben er duidelijk niet een van", zegt ze op Twitter, na haar ervaring van de doorzoeking van haar hotelkamer. "Agenten kwamen binnen zonder mijn toestemming terwijl ik in bed lag, naakt."

York dient een klacht in over het politieoptreden. Ze heeft ook al geklaagd bij het hotelmanagement. Blijkbaar moest het hele Novotel doorzocht worden vanwege "veiligheidsredenen", omdat er zoveel "belangrijke gasten" verbleven. Na de eerste inval in haar hotelkamer, waar York verder van zegt dat ze geen informatie en geen excuses kreeg, kwamen de agenten terug met een explosievenspeurhond, die dwars door en over haar kleren ging.

Overigens wordt er meer geklaagd over de beveiliging rond het congres in Den Haag. Zo zouden beveiligers uit het zicht van de bezoekers hun laptop openen en aanzetten, en onduidelijk is wat ermee gebeurt.

Update 15.34: De NOS meldt het volgende: "De politie laat weten dat aan alle voorwaarden is voldaan die bij dit soort controles horen, en dat deze ook van tevoren zijn aangekondigd. Volgens een woordvoerder heeft zowel het hotel waar de vrouw verbleef, als het ministerie van Buitenlandse Zaken contact met haar gehad."

Maar York laat via Twitter weten: