Het politiedepartement van Swansea (in de Amerikaanse staat Massachusetts) heeft een besmetting opgelopen met de beruchte Cryptolocker-ransomware. Die malware versleutelt documenten, ook op gedeelde netwerkschijven, en eist losgeld voor het weer vrijgegeven van die gegijzelde bestanden. De cybercriminelen die deze ransomware inzetten, accepteren ook de virtuele valuta Bitcoin.

Malware 'gecompliceerd en succesvol'

In Nederland krijgen slachtoffers van ransomware (waarvan Cryptolocker slechts één exemplaar is) het advies van de politie om nóóit dat losgeld te betalen. Het Amerikaanse politiekorps van Swansea heeft dat echter wel gedaan. Het heeft voor 750 dollar twee Bitcoins ingekocht en die betaald aan de cyberafpersers, meldt de lokale krant The Herald News. Dit is op 10 november gebeurd.

Het getroffen politiekorps had nog nooit gehoord van Bitcoins, vertelt politie-inspecteur Gregory Ryan aan de Herald. Hij stelt dat de malware zo gecompliceerd en succesvol is dat afkopen de enige optie was. Verder verzekert Ryan de Amerikaanse pers dat er geen toegang is geweest tot politiesoftware of persoonlijke informatie en dat er geen bestanden verloren zijn gegaan. "We zijn nooit gecompromitteerd geweest."

Lees meer over Cryptolocker in het artikel Help, Cryptolocker gijzelt mijn gegevens