Vanaf het moment dat het omstreden bodyscan systeem, welke door kleding heen kan scannen om zo verborgen voorwerpen zoals wapens bloot te leggen, op luchthavens werd geïntroduceerd, zijn er al flinke protesten tegen het systeem geweest.

Verweer van instanties die het systeem gebruiken is altijd geweest dat beelden die met de scanners zijn gemaakt direct worden gewist nadat blijkt dat de persoon in kwestie geen verboden voorwerpen op zijn of haar lichaam draagt. De Amerikaanse Federal Marshals Service heeft nu echter toegegeven meer dan 35 duizend scans van bezoekers aan een rechtbank in Orlando, Florida te hebben bewaard.

Meer opslagincidenten

Het incident blijkt niet op zichzelf te staan. Een gelijksoortige bodyscanner was geïnstalleerd in een Federale rechtbank in Washington DC en ook daar werden scans steevast opgeslagen in plaats van verwijderd. Pijnlijk is ook dat de machine slechts getest werd in de rechtbank en inmiddels is teruggestuurd naar de fabrikant, met tienduizenden scans nog altijd op het apparaat. Tegenstanders van het systeem laten er dan ook geen gras over groeien. The Electronic Privacy Information Center, een belangenorganisatie op het gebied van privacy in Washington D.C. heeft een rechtszaak aangespannen waarin het eist dat de stekker onmiddellijk uit het bodyscan programma van de TSA (Transportation Security Administration) wordt getrokken.

TSA eist opslagmogelijkheid

TSA had eerder al laten weten dat het van fabrikanten eist dat alle body scanners die het aankoopt voor luchthavens de mogelijkheid hebben om beelden op te slaan en te versturen. De instantie meldt daar echter wel bij dat dit alleen bedoeld is voor test- en opleidingsdoeleinden en dat deze functie standaard is uitgeschakeld wanneer de apparaten op de luchthaven worden geïnstalleerd.

Schiphol

Wie luchthaven Schiphol aandoet hoeft zich naar verluidt geen zorgen te maken. In reactie op de incidenten in de Verenigde Staten laat voorlichtster Mirjam Snoerwang van Schiphol aan NU.nl weten: “Wij hebben geen persoon die naar de beelden kijkt, maar doet een computer dat. Als de machine vaststelt dat er iets afwijkend is, wordt op een animatie aangegeven waar de afwijking zit. Wij bewaren geen beelden.”