De politie Amsterdam-Amstelland heeft foto's geplaatst van vier mogelijke getuigen van een geweldsmisdrijf op de Ferdinand Bolstraat, met de oproep aan derden zich te melden als zij deze getuigen herkennen. Een woordvoerster van het politiekorps vindt de plaatsing van de foto's verdedigbaar omdat de personen “toch zijn geblurd".

Blijkbaar herkenbaar genoeg

Niettemin heeft de politie de verwachting dat de vier, die nadrukkelijk niet als verdachten worden aangemerkt, wel herkenbaar genoeg zijn voor anderen. Zo staat op de bewuste pagina: “Daarbij zijn we specifiek op zoek naar de personen die op de beelden worden getoond of mensen die deze personen herkennen, dan wel gezien hebben die avond." En wat verder:“Wie heeft deze vier personen die nacht gezien, of herkent hen na aanleiding van de beelden?" Ook wordt een uitgebreide beschrijving gegeven van de mogelijke getuigen, waaronder hun kleding.

Opvallend is dat de gezochte getuigen naar het zich laat aanzien slechts voorbijfietsen op of bij de Ferdinand Bolstraat. Dat gebeurde rond het tijdstip dat twee mannen werden mishandeld door een groepje mannen. Het duo werd tevens beroofd. Ze hielden aan de mishandeling kneuzingen en een hersenschudding over.

Onduidelijk over toestemming door Justitie

Onbekend is of de publicatie door de politie vooraf is gegaan door toestemming van het Openbaar Ministerie. Een dergelijke toestemming is wel nodig in geval van publicatie van verdachten. Die moeten dan wel worden verdacht van een misdrijf die langere tijd voorarrest rechtvaardigt en/of van een misdrijf die kan worden bestraft met acht jaar cel of meer. Ook dienen andere opsporingsmethoden uitgeput te zijn, danwel onvoldoende uitzicht bieden op aanhouding binnen afzienbare tijd.

Een woordvoerster van de politie Amsterdam-Amstelland besloot na de opmerking dat de gezochte getuigen op de foto's “toch geblurd" waren, te verwijzen naar een collega, die vandaag geen dienst heeft.

Officier van Justitie beslist

Het Parket-Generaal van het Openbaar Ministerie zegt vooralsnog "alleen in zijn algemeenheid" te kunnen reageren. "De officier van justitie toetst aan de hand van de aanwijzing Opsporingsberichtgeving of een zaak geschikt voor het plaatsen van beelden op internet (of in opsporing verzocht)", zegt Evert Boerstra namens het Parket-Generaal.

"Om een ernstig feit op te lossen hebben we soms (vaak) getuigen nodig. Die kunnen we ook op die manier vragen zich te melden. Overigens wordt dan altijd heel nadrukkelijk gezegd dat we die personen als getuigen zoeken."