Dat maakt Nieuwsuur vandaag bekend en NOS.nl doet daar verslag van. Het Canadese jonge meisje Amanda Todd liet na haar zelfmoord in 2012 een video achter op YouTube waarin ze meldde gechanteerd te worden door iemand die via het internet sexvideo's van haar had gemaakt. Het spoor leidde naar Aydin C, die afgelopen januari werd opgepakt op een vakantiepark. Naar nu blijkt heeft de politie bij hem ingebroken en een keylogger op zijn pc geplaatst.

Tientallen meisjes gechanteerd met sexbeelden

Justitie verdenkt Aydin C. van het chanteren van ongeveer 40 meisjes in Nederland en tientallen in het buitenland. Hij verleidde de meisjes om sexuele handelingen te verrrichten met zichzelf waarbij hij zich voordeed als meisje van eenzelfde leeftijd.

Hoogleraar Computerbeveiliging Bart Jacobs zegt tegen Nieuwsuur dat hij vraagtekens zet bij de inzet van dit middel. "Het is op het randje." Hij pleit voor meer toezicht op de inzet van dergelijke middelen, eventueel zou een toezichtscommissie moeten worden ingesteld. Advocaat van Aydin C. Christian van Dijk zegt op Twitter dat Justitie "ver" is gegaan en noemt het een "historische zaak".