XS4ALL publiceert als eerste Nederlandse access provider een transparantierapport met het aantal vorderingen van de Nederlandse overheid. In 2012 moest de isp bij 21 klanten het internet aftappen voor opsporingsdiensten, 19 keer telefonie en 2 keer e-mail. Daarnaast heeft het 21 keer zogenaamde verkeersgegevens overhandigt, zoals wie met wie belt of mailt en hoe lang en wanneer.

Bijna 90 keer zijn er oude klantgegevens gevorderd. Hoe vaak politie en Justitie recente klantdata van XS4ALL-abonnees raadpleegt in niet bekend. Die data moeten alle providers namelijk elke dag versturen naar de CIOT-database, waar opsporingsdiensten vervolgens zelf in kunnen zoeken, rechtmatig of niet.

Staatsgeheim

Er is geen taptrend vast te stellen want het is het eerste transparantierapport van de isp. XS4ALL wilde wel al jaren geleden een dergelijk rapport publiceren, maar durfde tot voor kort niet. In 2006 voelde de toenmalige technisch directeur van XS4ALL Simon Hania zich bedreigd dat dergelijke openbaring tot vervolging zou leiden. “[Die tapcijfers] wil ik niet zeggen", aldus Hania destijds. "De reden is dat wij heel concrete signalen hebben gekregen dat als ik dat ga vertellen, ik beticht word van het schenden van een staatsgeheim en dat is het mij niet waard."

Overigens worden ook nu het aantal taps dat de AIVD en MIVD zet niet bekend gemaakt. “De wet verbiedt dit”, legt de woordvoerder uit. “Zelf lijkt me inzicht in het aantal taps van geheime diensten nou niet echt een gevaar voor de staatsveiligheid.”

XS4ALL roept andere providers op ook openheid te geven in taps en dataverzoeken. “Wij moedigen het aan dat ook andere telecomaanbieders inzicht geven in de bevragingen van opsporingsdiensten.”

Nederland tapkampioen

De overheid heeft over 2012 nog geen tapcijfers bekend gemaakt. In 2011 zette opsporingsdiensten (zonder de geheime diensten) in totaal 24718 telefoontaps en 3331 internettaps. De Kamer heeft jarenlang druk moeten uitoefenen voordat de regering dergelijk cijfers publiceerde. Daaruit blijkt dat Nederland al jaren tapkampioen is. Vaak betreft het een brede tap, van een verdachte én de kring van familie en vrienden eromheen.