Agenten van de regio Haaglanden testen momenteel een forensisch uitleesprogramma dat het voor elke agent mogelijk maakt om zelf bewijsmateriaal uit data op harde schijven te filteren. Het programma dat gedoopt is tot Tracks Inspector wordt momenteel ontwikkeld door Fox-IT.

Enorm tekort aan capaciteit

Het programma moet er uiteindelijk voor gaan zorgen dat wachttijden gedurende onderzoeken aanzienlijk worden verkleind. Op dit moment kan het soms wel twee maanden duren voordat zaken waarbij digitale expertise is gewenst, kunnen worden vervolgd. Programma's als deze moeten ervoor zorgen dat agenten zich niet langer hoeven te wenden tot politiespecialisten met een tweejarige technische opleiding.

Teamchef digitale expertise Haaglanden Ruud Elderhorst benadrukt tegenover Webwereld nog eens het enorme tekort aan capaciteit bij de politie op het gebied van digitaal onderzoek. “Wij werken in onze regio met twintig mensen en hebben gewoon veel te veel werk. Door de digitalisering van de maatschappij is het belangrijke dat we onze capaciteiten uitbreiden. Dergelijke programma's juich ik enorm toe."

Huidige programma's vergen opleiding

De teamchef denkt dat 70 procent van het totale digitale onderzoek relatief eenvoudig uitvoerbaar is. Naast de pilot met het potentieel eenvoudige Tracks Inspector wordt er gebruik gemaakt van programma's als EnCase, FTK en XIRAF. Werken met dergelijke programma's is echter volgens Elderhorst niet voor iedere agent weggelegd. “Terwijl dat alsmaar belangrijker wordt. De politie moet zijn digitale capaciteit uitbreiden. Dat probeer ik intern zoveel mogelijk mensen duidelijk te maken."

Het werken met Tracks Inspector is betrekkelijk eenvoudig. Nadat een computer in beslag genomen is, wordt een volledige kopie naar de afdeling digitale expertise gestuurd en wordt deze kopie vervolgens gekoppeld aan Track Inspector. De agent in kwestie ontvangt daarna een link waarmee hij op een desktop, laptop en zelfs tablet via een webbrowser kan inloggen met wachtwoord om de informatie zelf te lezen.

Systeem landelijk invoeren

Daarbij werkt het uitleessysteem vergelijkbaar met een zoekmachine die potentieel bewijsmateriaal gemakkelijk dient te verzamelen. Informatie filteren en zoeken naar specifieke documenten kan simpel worden uitgevoerd. Volgens Joost Bijl van ontwikkelaar Fox-IT zijn daarbij de mogelijkheden enorm. “Normaal gesproken kan het weken duren voordat de juiste informatie van harde schijven, smartphones of andere mediadragers is gehaald. Nu kan dit al binnen enkele uren voor elkaar zijn", aldus Bijl, die hoopt dat meer korpsen het systeem invoeren.

Een eventuele invoerdatum is nog niet bekend. Op dit moment zijn vijf computers tegelijkertijd aan het systeem gekoppeld, waarbij ook gebruik gemaakt wordt van een glasvezelverbinding. De politie Haaglanden wil testen of dat uiteindelijk met honderden of zelfs duizenden computers mogelijk is. Als dat zo ver is, zien zij graag een dergelijk systeem landelijk aangekocht worden.

Fox-IT heeft een animatiefilmpje gemaakt ter introductie van het uitleessysteem.