Dat heeft een politiechef in Dubai gezegd tegen een lokale krant. Volgens hem heeft zowel de Amerikaanse als de Israëlische overheid er geen belang bij dat de Arabische landen, maar ook andere moslimlanden, toegang krijgen tot de versleutelde data die door BlackBerry-bezitters onderling wordt verzonden en ontvangen.

Aantasting van vrijheid

“Het Westen beschuldigt ons van aantasting van de vrijheid van BlackBerry-gebruikers, terwijl Amerika, Israël, Groot-Brittannië en andere landen toegang hebben gekregen tot alle verzonden data”, zo vertaalt persbureau Reuters de uitlatingen van politiechef Dhahi Khalfan Tamim op de website al-Khaleej.

De beschuldiging van Damim naar de verenigde Staten toe is zeker opmerkelijk, omdat beide landen bondgenoten zijn van elkaar. Damim heeft wel een appeltje te schillen met Isaël. Dat land beschuldigt hij van moord op een Palestijnse militant in een hotel in Dubai, afgelopen januari.

Dataverkeer geblokkeerd

De Verenigde Arabische Emiraten besloten in juli om de versleutelde datadiensten van de BlackBerry per 1 oktober te blokkeren. Dit nadat RIM, de maker van de BlackBerry, weigerde toegang te geven tot die versleutelde data.

RIM, dat 500.000 gebruikers heeft in de VAE, boog onlangs wel voor eenzelfde eis van de Indiase regering. Daar komt een lokale server te staan die de overheid toegang geeft tot alle data. Ook in andere landen staat RIM onder druk om de data vrij te geven.