De communicatie-apparatuur van de Groningse politie heeft grote problemen gehad tijdens de Project X-rellen in Haren vrijdag, meldt het Dagblad van het Noorden op basis van uitlatingen van politiemensen. Een politiewoordvoerder bevestigt tegenover NRC dat er over de C2000-problemen 'signalen' zijn binnengekomen binnen het korps. De onderzoekscommissie onder leiding van oud-PvdA-leider Job Cohen gaat dit meenemen in zijn onderzoek.

De weg kwijt

C2000 zou overbelast zijn geraakt en Blackberry's zouden hebben gehaperd. Daardoor konden leidinggevenden volgens het Dagblad van het Noorden nauwelijks met elkaar communiceren. Opgetrommelde politiemensen wisten vaak niet waar ze moesten zijn en wat ze moesten doen, schrijft de krant.

"Leden van mobiele eenheden en aanhoudingsteams die 's nachts in allerijl werden opgeroepen, kregen moeizaam of helemaal geen contact met de commandopost van de politie of de eigen commandant. ME'ers moesten voorbijgangers de weg vragen."

Al jaren problemen en onderzoeken

C2000 vertoont al jaren kuren. Het communicatiesysteem van de hulpdiensten gaat vaker plat rond grote incidenten, onder meer tijdens de aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn. Er zijn al meerdere onderzoeken naar het falen van het systeem geweest. Daaruit kwam onder meer naar voren dat het systeem overbelast raakt als tientallen hulpverleners actief hetzelfde kanaal gebruikten om te zenden en te ontvangen.

Ook tijdens de schietpartij op het strand van Hoek van Holland, de crash van Turkish Airlines-vlucht 1951 bij Schiphol en de Schipholbrand raakte het systeem overbelast. C2000 wordt gebruikt door onder meer de politie-, brandweer-, ambulancediensten, de douane, Marechaussee en AIVD.