Na Duitsland ontstaat er ook in Nederland ophef over gebruik van hackmethoden door politie en Justitie. Een woordvoerder van het Keulse bedrijf DigiTask, dat de zogenaamde Bundestrojaner heeft geprogrammeerd voor gebruik door de Duitse politie, liet weten dat de spyware ook aan Zwitserland, Oostenrijk en Nederland is verkocht.

Amateuristische malware

Afgelopen weekend onthulde de Duitse hackersclub CCC dat zij een variant van deze Staatstrojaner hadden reverse engineered. Het bleek dat de software veel meer mogelijkheden had dan wettelijk vastgelegd. Zo bevatte het een keylogger en screen capture module, evenals de mogelijkheid tot het stiekem aanzetten van webcam en microfoon van de geïnfecteerde pc.

Bovendien was de code zeer knullig geprogrammeerd, waardoor er gevoelige data kon weglekken en anderen de controle van de Trojan zelfs konden overnemen.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken ontkende dat de CCC de Bundestrojaner in handen heeft, maar later erkende wel verschillende deelstaten het gebruik van die software of een variant er van.

Reden genoeg voor D66 om Kamervragen te stellen aan de aan de minister van Veiligheid en Justitie. De partij wil weten of Nederland inderdaad de brakke Duitse Trojan heeft gekocht. Daarnaast moet de minister inzicht geven geven in het daadwerkelijk gebruik van spyware door opsporingsdiensten en welke (wettelijk) waarborgen er zijn om dat gebruik te beperken.

Kamer steunt hackende politie

De onrust is begrijpelijk, al lijkt het een periodieke herhaling van zetten. In de media en de politiek is de inzet van spyware meermaals bevestigd. Zo meldde de Raad van Hoofdcommissarissen in 2008 dat de politie inderdaad computers van verdachten hackt en spyware installeert.

De praktijk kon destijds op brede steun in de Tweede Kamer rekenen. "Voor ons is het een digitale inkijkoperatie. Uiteindelijk wil je toch criminaliteit aanpakken", stelde Arda Gerkens, destijds SP-Kamerlid. "Je moet niet krampachtig vasthouden aan het feit dat het internet betreft. We kunnen toch niet toezien, terwijl de hele wereld hackt."

Het ministerie van Justitie wil niet inhoudelijk ingaan op vragen over de kwestie voordat de Kamervragen zijn beantwoord.