Dat stelt voormalig rechercheur Wilfred van Roij, nu werkzaam bij beveiligingsbedrijf Com-Connect. Hij vindt dat de politieleiding te weinig doet om personeel ervan bewust te maken dat het achterlaten van privé-informatie op internet onverstandig is. In een column op Sync.nl schrijft hij deze week dat het makkelijk is via sites als Hyves veel te weten te komen over het privé-leven van politiemensen en hun familieleden of vrienden.

Functie, kinderen en vakantiedata

Alleen al op Hyves zijn volgens hem meer dan vijfduizend profielen te vinden van politiemedewerkers. "Men strooit lustig rond met foto's." Ook op sites als Facebook, Partyflock, Sugababes en LinkedIn zijn veel privégegevens van Nederlandse politiemensen te vinden.

"Op deze sites maakt de Nederlandse diender er geen geheim van dat hij bij de politie werkt, wat zijn functie is, of hij getrouwd is, hoe zijn kinderen heten en waar ze op school zitten. Het is zelfs helemaal niet moeilijk om te achterhalen wanneer iemand op vakantie gaat en waar het gezin naar toe gaat", aldus Van Roij.

Krabbels over diensten

Internetjournaliste Marie-José Klaver geeft op haar weblog bij NRC Handelsblad hiervan ook meerdere voorbeelden. Zo is te vinden of agenten kinderen hebben en waar die kinderen op school gaan of graag rondhangen. Ook is te zien naar welke evenementen agenten in hun vrije tijd gaan.

Bovendien blijken agenten ook gevoelige informatie over hun werk te delen via Hyves, stelt Van Roij. "Een klein onderzoek in voor een ieder zichtbare krabbels op Hyves legt al snel bloot wanneer een politieman nachtdienst heeft of in welk TGO (Team Grootschalig Optreden) hij werkzaam is."

Volgens de oud-agent heeft de politie eerder wel via interne memo's, berichten in het personeelsblad en op intranet personeel gewaarschuwd voor publicatie van privé-informatie op internet. "Al deze waarschuwingen hebben tot nu toe niet echt geholpen."

Hyves voor opsporing

Van Roij reageert met zijn column op het recente experiment van het politiekorps Amsterdam-Amstelland om met nieuwe software via Hyves de sociale verbanden van verdachten in kaart te brengen. Als deze proef van het Team Digitale Expertise van Amsterdam-Amstelland een succes blijkt, wordt de methode wellicht landelijk ingevoerd.

Hyves-oprichter Raymond Spanjar verklaarde dat de politie-actie in strijd is met de voorwaarden van zijn site. Een politiewoordvoerder reageerde toen echter in de Volkskrant met: "Eerst kijken of het gaat werken, en dan of het mag."

Van Roij: "Op zich is het helemaal niet vreemd om een site als Hyves in te zetten als opsporingsmiddel. Wellicht is het echter wel raadzaam om er eerst voor te zorgen dat de eigen dienders op een verantwoorde manier met hun online profiel omgaan."