Door servers te overspoelen met verkeer hebben hackers vrijdagochtend vroeg de websites Politie.nl en aanverwante sites als Depolitiezoekt.nl platgelegd. Door de storing kan onder andere geen aangifte via de website worden gedaan. Voor vragen is de politie wel telefonisch bereikbaar en ook de noodnummers 112 en 0900-8844 zijn gewoon actief.

Hoewel de NOS claimt dat hackersgroep Anonymous verantwoordelijk is voor de aanval, kan een woordvoerder van de politie dit niet bevestigen tegenover Webwereld. Bij de DDoS-aanval zijn volgens de woordvoerder geen gegevens buitgemaakt en zal nog onderzocht moeten worden wie voor de aanval verantwoordelijk is. De eerste prioriteit is de site in de loop van de ochtend weer online te krijgen.

Bij een DDoS-aanval wordt een webserver bestookt met extreme hoeveelheden dataverkeer afkomstig van meerdere zombiemachines. Vaak bezwijkt de website onder het verkeer waardoor ook regulier bezoek niet langer kan plaatsvinden.

Update 1: De NOS heeft een vanochtend een mailtje binnengekregen waarin iemand die claimt onderdeel uit te maken van Anonymous de hack opeist, meldt verslaggever Jeroen Wollaars.

Update 2: De sites van de politie zijn rond 10.00u weer online gekomen. Volgens een woordvoerder is er nog niets te zeggen over mogelijke daders, maar wordt het incident komende uren onderzocht. Bij de politie is geen informatie binnengekomen dat Anonymous achter de aanval zou zitten. Alle online diensten van de politie, waaronder online aangifte doen, zijn weer actief.