Het forensische uitleesprogramma, dat agenten zonder technische specialisme moet helpen door bij het onderzoeken van grote hoeveelheden digitaal bewijsmateriaal, spitst zich verder toe op het filteren van identiteiten. Daarbij wordt de wetenschappelijke benadering van Kunstmatige Intelligentie gebruikt.

Hiermee worden uit verschillende digitale opslagapparaten identiteiten aan elkaar gekoppeld en wordt via een aparte database gekeken welke verschillende bronnen zijn te koppelen. De resultaten worden in een los dashboard getoond en moet de agenten verder op weg helpen.

Ontwikkeling in volle gang

De ontwikkeling van uitleesprogramma Tracks Inspector is nog in volle gang. Politieagenten die al sinds juni 2012 met de software werken, zijn laaiend enthousiast. Met name de tijdswinst bij het onderzoeken van de groeiende hoeveelheid digitaal bewijsmateriaal is van groot belang.

Bovendien kunnen agenten zonder technische achtergrond werken met de software. De rechercheur in kwestie kan in een webbrowser op een PC of tablet de video’s, foto’s, e-mail, internetgeschiedenis en andere zaken in het bewijsstuk doorzoeken.

Klik voor groot

Zowel de Universiteit Twente als Fox-IT, dat de eerste versie van het product officieel lanceerde op 4 december, kijkt nu naar specifieke verbeteringen. Daarbij springen twee speerpunten in het oog. “Ten eerste willen de ontwikkelaars WiFi-accespoints toevoegen, zodat locatiedata kan worden uitgelezen en als tactische informatie door agenten worden gebruikt”, legt forensisch expert Hans Henseler van Fox-IT uit aan Webwereld.

Hij is één van de grondleggers van Tracks Inspector, dat op dit moment ook pilots in het buitenland (België, Duitsland, Groot-Brittannië) heeft draaien. Ook in de VS is interesse vanuit het ministerie van Justitie.

Identiteitsextractie

Het tweede speerpunt is de identiteitsextractie. Dit standaard onderdeel is van groot belang voor Tracks Inspector en wordt sinds eind 2011 door Fox-IT in samenwerking met universiteit Twente ontwikkeld. Professor Data Management Technology Maurice van Keulen heeft dit onderdeel van Tracks Inspector in samenwerking met student Jop Hofste – inmiddels afgestudeerd en in dienst bij Fox-IT – geprogrammeerd en wil dit verder uitbouwen.

Met behulp van Kunstmatige Intelligentie wordt het digitale bewijs wetenschappelijk benaderd. Van Keulen: “De bedoeling is dat we steeds meer informatie kunnen analyseren. Daarmee kan Tracks Inspector een krachtiger instrument worden voor een inspecteur. Zo kan informatie over met wie iemand in contact is geweest en op welk locatie iemand is geweest slim worden onderzocht. Daarbij is het belangrijk dat het programma weet welke twee namen op dezelfde persoon slaan.”

Wetenschappelijke publicatie

Er zijn inmiddels wetenschappelijke publicaties over deze identiteitextractie verschenen in samenwerking met de Universiteit Twente. Onder meer wetenschapsblad New Scientist publiceerde over de identiteitsextractie. Fox-IT’ers Henseler, Hofste en professor Van Keulen demonstreren de identiteitsextractie van Tracks Inspector begin juni op de ICAIL (International Conference on Artificial Intelligence and Law) in Rome.

Identity extraction in Tracks Inspector