Sinds vanochtend is na ruim 28 jaar de strippenkaart niet meer geldig in de metro van Rotterdam. De toegangspoortjes gaan alleen maar open als hiervoor de OV-chipkaart gebruikt wordt.

Vervoersmaatschappij RET laat tegenover RTV Rijnmond weten dat er vanochtend geen noemenswaardige problemen zijn ontstaan. Wel hebben veel reizigers tot het allerlaatste moment gewacht met het aanschaffen van het nieuwe vervoerbewijs. Voor de loketten stonden lange rijen.

De invoering is niet zonder slag of stoot gegaan. In eerste instantie was het de bedoeling dat al in 2007 de strippenkaart afgeschaft zou worden. Door onder meer problemen met de beveiliging van de OV-chipkaart is diverse malen tot uitstel overgegaan. Ook was er kritiek op de privacy, omdat vervoerders in principe de reizigers tot op de minuut kunnen volgen. Hiernaast liepen de kosten veel hoger op dan gepland.

Niet opnieuw uitstel

Gisteren trachtten de SP, GroenLinks en de PVV in de Tweede Kamer de invoering uit te stellen. De motie van SP’er Emile Roemer om de strippenkaart er nog in te houden haalde het echter niet. Wel deed staatssecretaris Huizinga de toezegging dat de proef in Rotterdam succesvol moet worden afgerond voordat de OV-chipkaart in andere regio’s wordt ingevoerd.

Als de proef in Rotterdam slaagt, dan volgt Amsterdam later dit voorjaar. In de trein blijven de komende jaren nog gewoon de papieren kaartjes geldig, liet de NS gisteren weten.

Eerder deze week werd bekend dat met een gekraakte kaart gewoon gereisd kan worden. Volgens Translink Systems en de RET is de betreffende OV-chipkaart echter bewust niet geblokkeerd, maar wel gedetecteerd.