De storing treft DigiD, de online authenticatiedienst voor overheidsinstanties, bij gebruikers van Windows XP machines met Internet Explorer 6.0 en een ingeschakelde pop-up killer. 'Die combinatie leidt ertoe dat een scherm naar de achtergrond wordt gedrukt,' verklaart een woordvoerder van het Ministerie van Financiën tegenover Webwereld.

Gebruikers zouden zelf de correcte instellingen kunnen aanbrengen, maar de Belastingdienst kiest ervoor om het programma aan te passen. De instantie zoekt nu met DigiD en Microsoft over mogelijke oplossingen die eind deze week beschikbaar moeten zijn.

Tweede Kamer

Een beveiligingsupdate van Microsoft van waarschijnlijk afgelopen najaar heeft de problemen hebben veroorzaakt, verklaarde staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën vandaag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Gebruikers moeten tegenwoordig toestemming geven voordat de DigiD-ondertekening geactiveerd kan worden. "Het kan gebeuren dat mensen dit scherm over het hoofd zien," zei De Jager. "De aangifte kan dan niet worden verwerkt omdat zij niet is ondertekend met DigiD."

In totaal zijn enkele honderden aangiftes niet correct ondertekend. De Belastingdienst is op de hoogte van de foute aanmeldingen. De meeste afzenders zijn op de hoogte dat de verzending is mislukt, blijkt uit een korte telefonische enquête van de belastingdienst. De dienst zal hen indien nodig opbellen om ze op de fout te wijzen.