Mensen die via e-mail een bericht met als titel 'Important Message from …' krijgen, doen er goed aan het bijgevoegde Word-attachment getiteld list.doc niet te openen, helemaal als in de body de volgende mededeling staat: 'Here is that document you asked for ... don't show anyone else ;-'. De kans is namelijk zeer groot dat het hier het Melissa macro-virus betreft, dat sinds dit weekend bezig is met een razensnelle opmars.

Beveiligingsexperts vrezen dat computersystemen over de hele wereld gigantische problemen met het virus krijgen. Amerika was vanaf afgelopen vrijdag al in de ban van Melissa. Bijna alle grote bedrijven kregen met Melissa te maken, dat diverse (ook militaire) mailservers compleet in de war stuurde. De Amerikanen vatten de dreiging hoog op: de FBI en het National Infrastructure Protection Center (NIPC) hebben zelfs al officiële waarschuwingen doen uitgaan. CERT, een universitaire intstelling die zich bezighoudt met beveiligingsproblemen, coördineert alle problemen en heeft mogelijke oplossingen op haar site gezet.

Op het moment dat een ontvanger van het bericht list.doc opent, wordt het macro-virus actief. Melissa breekt in een e-mail programma als Outlook Express of Outlook in en verzamelt uit het adresboek maximaal 50 persoonlijke adressen van de ontvanger van het bericht. Vervolgens worden dan 50 emailtjes verstuurd met daarin bijgesloten de list.doc-lijst van 80 pornografische websites en met in de titel de naam van de oorspronkelijke ontvanger. Dit laatste wekt in eerste instantie weinig argwaan, omdat de nieuwe ontvanger de afzender kent. En zo wordt het virus over de hele wereld verspreid.

Alle antivirus-bedrijven komen vandaag allemaal met oplossingen voor Melissa. Mensen zonder de laatste versies van de antivirus-software doen er in ieder geval handig aan om een word-attachment met de naam list.doc ernstig links te laten liggen. Het is nog niet zeker of andere e-mail programma's dan die van Microsoft ook het slachtoffer kunnen zijn.