De Britse overheid verplicht ISP's huishoudens een filter aan te bieden waarmee onder meer bepaalde content kan worden geblokkeerd, zoals bijvoorbeeld porno. De wijze waarop dat filter moet worden aangeboden, is onderwerp van een verhitte discussie: opt-in of opt-out. Zoals het nu gaat moet de klant van een ISP actief beslissen vooraf de keuze maken: ja of nee.

Experts geconsulteerd door de Huffington Post vinden dat die keuze voor ja of nee duidelijk impliceert dat het hier gaat om een vrije keuze en er dus geen sprake is van een censuur, zoals door de vele tegenstanders naar voren wordt gebracht. Het is sowieso geen censuur, betogen die experts, want het wordt niet door de staat gedaan. Alhoewel de verplichting op de ISP's wel vanuit Downing Street 10 wordt opgelegd.

Kinderbeschermers zijn helemaal voor

De experts die de Post aanhaalt zijn of van organisaties die zich vooral richten op de bescherming van kinderen, of van de overheid zelf. Ouders krijgen volgens hen meer handvatten om hun kinderen te beschermen tegen al de boze content die hun huis kan binnenkomen. Overigens betekent dat ook seksuele voorlichting en games worden gefilterd.

Maar, eens gekozen betekent wel dat het gehele huishouden dezelfde filtersettings heeft, wat voor anderen weer een reden is te pleiten voor een internet-ID, waarmee elk familielid onder eigen naam en leeftijd kan inloggen met eigen settings. Maar daar willen de ISP's naar verluidt weer niet aan: te kostbaar en te bewerkelijk.