De ontwikkelaars van opensource databasesoftware PostgreSQL gaan de toegang tot de repositories beperken om een 'ernstig' beveiligingsprobleem op te lossen. De tijdelijke blokkade duurt zeker van maandag tot donderdag, kondigen ze aan. Hij wordt opgeheven als de gefixte versie van PostgreSQL beschikbaar komt. Het kerncomité rond de databasesoftware heeft 'bij voorbaat excuses' aangeboden voor eventuele storingen.

Voorkomen

Het beveiligingslek zou volgens de beheerders dermate ernstig zijn dat er geen andere maatregel mogelijk was. Met de blokkade willen de beheerders voorkomen dat de gefixte versie via de repository enkele dagen eerder dan voor gewone gebruikers beschikbaar zou komen. Kwaadwillenden zouden dan op zoek kunnen gaan naar de kwetsbaarheid, terwijl de meeste installaties nog ongepatcht zouden zijn. Door de 'lock down' hebben de ontwikkelaars extra tijd om de reparaties uit te voeren.

De fix zou nog zeker tot donderdag op zich laten wachten. Na installatie van de nieuwe softwarepakketten moet de databasedienst opnieuw worden opgestart.

Alternatief

PostgreSQL is een alternatief voor opensource databasemanagementsystemen als MySQL en Firebird. Er zijn versies voor Windows, Mac OS X, Linux, FreeBSD en Solaris. PostgreSQL wordt beheerd door een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars en bedrijven, waaronder Red Hat en EnterpriseDB. Dat laatste bedrijf zette zijn eigen versie op de markt als goedkoper alternatief voor databases als die van Oracle.

Klanten kunnen met PostgreSQL vanwege de overname van MySQL door Oracle hun databasetechnologieën diversifiëren. Apple verving in 2011 in de serveruitvoering van Mac OS X Lion MySQL door PostgreSQL.