Journalist Barry Collins van het Britse blad PC Pro is begin deze maand door Microsoft uitgedaagd om terug te keren naar Hotmail. Hij is voor een proef van twee weken afgestapt van Gmail, wat hij al zes jaar trouw gebruikt. De gratis webmail van Microsoft is volgens de Windows-maker namelijk drastisch veranderd sinds 2006, maar de meeste mensen hebben volgens de Britse productmanager Ian Moulster nog het beeld van Hotmail uit die tijd.

In- en uitgaande spam

“Spam was een flink probleem [met Hotmail - red.] in 2006. Vandaag de dag heeft Hotmail minder dan 3 procent spam", claimt hij in de pitch om Collins terug te winnen voor Microsofts maildienst. Dat experiment is op het eind van de twee weken flink misgelopen, waarbij het percentage spam vanaf Hotmail nog een kleine oppepper heeft gekregen.

Het Hotmail-account van de it-journalist bleek gehackt en gelijk misbruikt voor het versturen van spam. Die ongewenste berichten zijn niet alleen verstuurd aan zijn handjevol Hotmail-contacten. Voor de tijdelijke overstap had Collins namelijk al zijn Gmail-berichten en -adressen geïmporteerd.

Iedereen in de afgelopen 10 jaar

Bovendien had Hotmail de Facebook- en LinkedIn-contacten van Collins opgenomen in zijn adresboek. Erger nog: het Gmail-adresboek blijkt nog meer contactpersonen te bevatten dan hij besefte. De Britse redacteur is er door de golf aan reacties op 'zijn' spamlading achter gekomen dat Gmail automatisch Google+ contactpersonen toevoegt aan het adresboek van de maildienst.

“Het werd al snel pijnlijk duidelijk dat zo'n beetje iedereen met wie ik in de afgelopen tien jaar persoonlijk of professioneel contact heb gehad een e-mail heeft ontvangen met daarin een link naar een kwaadaardige site. Verstuurd vanaf mijn account. Ik, de redacteur van een pc-tijdschrift", blogt Collins. Dit dus naast mensen die hij niet echt kent, zoals personen die hij in een Google+ cirkel heeft opgenomen.

'Niet meer te vertrouwen'

“Dit is allemaal echt heel jammer want ik begon langzaam warm te lopen voor Hotmail", sluit de pc-journalist zijn blogpost af. Hij was niet zover dat hij Gmail-gebruikers zou adviseren om over te stappen, maar was wel enthousiast over bepaalde functies zoals de integratie met cloudopslag SkyDrive.

“Ik kan Hotmail simpelweg niet meer vertrouwen." Die harde conclusie trekt Collins niet alleen vanwege de verstuurde spam. Ook zijn Xbox-login is gehackt, waar zijn creditcard aan is gekoppeld, en zelfs zijn pc-login.

Windows-account

Dat laatste komt voort uit het feit dat Windows 8 “je praktisch dwingt om in te loggen met Windows Live/Hotmail-gegevens om toegang te hebben tot functies als de Metro Store, synchronisatie en SkyDrive". Hij sluit af dat het niet heel erg is om hackers toegang te geven tot tien jaar aan junkmail en iTunes-afschriften, maar “het is iets heel anders om een ander potentieel toegang te geven tot mijn werk-pc".