Volgens onderzoeker Webroot is dat een teken dat de markt voor malware volwassen wordt en niet meer is voorbehouden aan de kenners. Non-technici kunnen niet alleen de fysieke middelen krijgen, zoals de malware of een botnet, maar tevens alle diensten die daarbij horen, zoals een crashcourse for dummies.

Er zijn pakketten om malware zelf te maken, die te verspreiden en credit card-informatie en andere persoonlijke data van overgenomen pc's te filteren. “Het is vrij makkelijk voor criminelen om dergelijke diensten aan te bieden en we verwachten dan ook een toename in dit soort diensten", zegt Grayson Milbourne van Webroot tegen Infoworld, een Amerikaanse zustersite van Webwereld. “Er valt veel geld mee te verdienen." Door de toename van het aantal diensten ziet hij wel de gemiddelde prijs zakken.

Prijs in twee maanden bijna gehalveerd

Sinds januari, dus nauwelijks in twee maanden, is de prijs voor een Amerikaans botnet met 1000 pc's gedaald van 200 naar 120 dollar. Voor 1000 dollar krijg je een botnet met 10.000 computers. De prijzen voor botnets in de Verenigde Staten zijn het hoogst omdat de slachtoffers meer geld hebben op PayPal en bankrekeningen en ook nog eens de meest uitgebreide credit cards gebruiken. Een botnet met 1000 pc's in Europa kost 50 dollar, met uitzondering van Duitsland en Groot-Brittannië waar de prijs met 80 dollar ietsje hoger ligt.

Het overnemen van een zo geheten SOCKS-net, waarbij duizenden hosts zijn omgeturnd tot SOCKS-servers, kost 30 dollar voor een botnet van 1500 stuks. Een dienst als ProxyBuy levert dergelijke netten. SOCKS staat voor SOCKet Secure, een internetprotocol dat netwerkpakketten door een proxyserver laat gaan. Met dergelijke servers kunnen criminelen langer onopgemerkt hun gang gaan.