Het virus in de bewuste driver is ontdekt door een van klanten van beveiligingsbedrijf Bitdefender, dat op zijn beurt Hewlett-Packard waarschuwde.

HP heeft daarom donderdag in allerijl de bewuste printerdriver van zijn website verwijderd. Uit onderzoek van Bitdefender blijkt dat de driver geïnfecteerd was met het Funlove-virus, hetzelfde virus dat HP ook al trof in december 2000.

De geïnfecteerde driver werd gedistribueerd via de Koreaanse versie van de Windows 95/98-driver voor HP’s Officejet g85-printer.

Volgens Bitdefender is de kans groot dat HP de bewuste driver in 2000 nimmer heeft vervangen. De kans dat bedrijven getroffen worden door het bewuste virus, is echter klein.

De bewuste all-in-one-printer wordt al enige tijd niet meer verkocht en antivirussoftware zou bescherming moeten bieden tegen infectie.

Als een systeem wel raakt geïnfecteerd met Funlove, verschijnt er een popup in beeld met de tekst ‘Fun Loving Criminal’ waarna de computer opnieuw wordt opgestart. Bij machines met Windows-NT probeert het virus de systeeminstellingen zodanig te veranderen dat bestanden voor iedereen zichtbaar worden. Bron: Techworld