Bij een bedrijf dat achtergrondcontroles uitvoert voor de overheid hebben hackers toegang gehad tot de data van meer dan 25.000 Amerikaanse ambtenaren. Het getroffen bedrijf, US Investigations Services (USIS), bevestigt dit tegenover persbureau Reuters. Volgens Reuters bevindt zich ook informatie over undercover-onderzoekers onder de gestolen gegevens.

Backgroundchecks

USIS voert onder meer voor het Department of Homeland Security, de douane en de immigratiedienst backgroundchecks van overheidsfunctionarissen uit, zoals het controleren of ambtenaren een strafblad hebben. Daardoor kregen de hackers toegang tot zeer gevoelige gegevens. Het aantal medewerkers van wie data is buitgemaakt tijdens de hack begin deze maand kan nog verder oplopen.

Wie er achter de hack zit en hoe de aanvallers te werk gingen is nog onduidelijk. De FBI is een onderzoek gestart naar de hack. De Amerikaanse overheid zette de samenwerking met USIS per direct stop.

Brieven met waarschuwing

Meerdere ambtenaren hebben al brieven ontvangen waarin ze worden gewaarschuwd dat hun gegevens zijn gestolen. Het zou volgens Reuters gaan om onder meer geboortedatum, social security-nummer, informatie over hun opleiding en strafblad, en informatie over hun echtgenoten, andere familieleden en vrienden.