Tot deze conclusie kwam Stefan Berteau, een onderzoeker van beveiligingsbedrijf (CA). De sociale netwerksite kwam onlangs in opspraak omdat het online activiteiten van haar gebruikers buiten de site vastlegde en deze gebruikte in advertenties gericht aan andere gebruikers in het vriendennetwerk van deze personen.

Verschillende privacywaakhonden sloegen al alarm na de introductie van dit systeem en eigenaren van een Facebook-profiel kwamen massaal in opstand. Een petitie met 50 duizend handtekeningen wist het bedrijf uiteindelijk te overtuigen om het beleid zo te veranderen dat gebruikers meer controle kregen over het verzenden van hun persoonlijke informatie.

Privacyschending

Over het verzamelen van deze informatie werd daarbij echter niet gesproken. Het blijkt nu echter juist dit onderdeel van het programma dat mogelijk de grenzen van privacyschending overschrijdt.

Uit het onderzoek van CA is gebleken dat informatie over activiteiten van Facebook-gebruikers verzameld en verzonden wordt naar Facebook, zélfs wanneer deze gebruikers niet zijn ingelogd op Facebook en via de nieuwe optie expliciet hebben aangegeven niet te willen dat er informatie over hen wordt verzonden.

Volgens Bertau is dit een zeer kwalijke zaak: "Het probleem is dat gebruikers niet op de hoogte worden gesteld van het feit dat informatie over hun activiteiten buiten Facebook worden vastgelegd en teruggekoppeld naar het bedrijf. Daarbij is het ongehoord dat de mogelijkheid om deze vorm van informatie verzamelen te blokkeren, niet aanwezig is."

Elk willekeurig moment

Dit houdt concreet in dat een persoon die een profiel aanmaakt op Facebook volgens de makers van de site toestemming geeft om op elk willekeurig moment informatie te verzamelen over deze persoon door middel van bedrijven die zijn aangesloten op dit advertentieprogramma, zelfs als de persoon in kwestie al een half jaar niet meer op de site is geweest.

In een reactie op de eerste golf van verontwaardiging rond Beacon liet oprichter Mark Zuckerberg weten dat 'gebruikers het systeem op den duur in de armen zouden sluiten omdat het niet bedoeld is voor het schenden van privacy, maar voor het aanbieden van persoonlijke aanraders van iemand die je vertrouwt'.

Los van de vraagtekens rond privacy die bij dit nu al omstreden advertentieprogramma zijn geplaatst, heeft Beacon al tot onvoorziene situaties geleid op een geheel ander gebied. Een groep gebruikers heeft namelijk boos gereageerd omdat een 'persoonlijke aanrader' van een familielid op Facebook had verraden welk cadeau zij kregen voor Thanksgiving.