De Electronic Privacy Information Center en het Center for Digital Democracy hebben aan de Federal Trade Commission gevraagd geen toestemming te geven aan Facebook om voor 19 miljard dollar berichtendienst Whatsapp over te nemen.

De FTC wordt vooral gevraagd te kijken naar de "mogelijkheid dat Facebook toegang krijgt tot de database van Whatsapp van telefoonnummers en metadata" van klanten, zo meldt persbureau Reuters. Facebook zegt in een reactie dat het "herhaaldelijk heeft gezegd dat Whatsapp blijft bestaan als onafhankelijk opererend bedrijf" en dat Whatsapp "blijft bij zijn verplichtingen op het gebied van privacy en beveiliging".

'Database moet worden beschermd'

Niettemin willen de privacyorganisaties dat hoe dan ook de gebruikersinformatie van Whatsapp-gebruikers ontoegankelijk wordt gemaakt voor Facebooks "dataverzamelingspraktijken" en dat gebruikers van Whatsapp "niet hebben kunnen voorzien dat door het kiezen voor een berichtendienst die privacy hoog in het vaandel heeft staan, zij uiteindelijk aan dergelijke praktijken van Facebook bloot zouden komen te staan."

Opvallend is dat in Nederland het College Bescherming Persoonsgegevens een jaar geleden nog Whatsapp betichtte van schending van de privacywet.

Telegram een tijdelijke hype?

De overnameplannen van Facebook deden in Nederland een flink aantal Whatsapp-gebruikers al dan niet tijdelijk overstappen naar concurrerende diensten, als Telegram. Dat zorgde ervoor dat Telegram overladen werd met verzoeken en tijdelijk uit de lucht ging. Inmiddels is die hype voorbij.