Privacybescherming is omslachtig en levert niets op, stelt een ICT-manager van een grote onderneming. Hij staat onder druk om zo snel mogelijk te scoren met zijn afdeling en maximaal waarde toe te voegen aan het bedrijf. “De vele regeltjes remmen de ontwikkeling van mooie oplossingen enorm”, verzucht de manager.

Vragen over het weer verwijderen van gegevens, de mogelijkheid van inzage door betrokkenen en vooral het precies duiden waarvoor informatie dient. De procedures zijn ingewikkeld en duurt lang. “Kijk we zijn innovatief en dan wil je met gegevens ook wat experimenteren."

Dure aanvullende software

Zijn firma staat of valt met het snel binnenhalen van klanten. “We willen dan ook wat spelen met dienstverlening. Bijvoorbeeld het geven van verkoopadviezen op maat”, vertelt hij. Hoe dat precies vorm moet krijgen is dan ook niet op voorhand helder. “Je kunt veel informatie oplepelen uit een database en daar willen we wat mee spelen.”

Het voldoen aan wet- en regelgeving remt daarmee niet alleen de mogelijkheden voor experimenten, maar dwingt de ICT-afdeling ook te kijken naar aanvullende programmatuur. Dat is volgens de manager “duur” zonder een prijskaartje te kunnen noemen. “Geld dat niet wordt gestoken in primaire bedrijfsprocessen is zonde om van je budget te zien vloeien.”

Dat zijn standpunt mogelijk gevoelig ligt bij sommige mensen begrijpt de ICT-manager. “Daar heb je allerhande groepen voor om dat onder de aandacht te brengen. Ik kom voor mijn bedrijfsbelang op. Ieder z'n heug. Simpel toch?”